Skøjtesporten byder på utallige oplevelser fyldt med glæde, engagement og fællesskab for både børn, unge og voksne. Det er en sport, hvor dedikation og samarbejde går hånd i hånd, og hvor både fysisk og personlig udvikling får plads til at blomstre. For at skabe de bedste rammer for en positiv oplevelse i sporten er det afgørende at fremme et miljø, der bygger på etiske principper. Derfor har Dansk Skøjte Union (DSU) udarbejdet et Etisk Kodeks, der skal være med til at sikre trivslen og udviklingen i skøjtesporten på tværs af alle niveauer.

Formålet med det Etiske Kodeks

Formålet med DSU’s Etiske Kodeks er at understøtte de værdier, der ligger til grund for skøjtesporten i Danmark: respekt, samarbejde, sund konkurrence og personlig udvikling. Det skal skabe en fælles forståelse for, hvordan vi som løbere, trænere, forældre, officials og andre aktive aktører i sporten kan bidrage til et sikkert og støttende miljø, hvor alle har mulighed for at trives.

Ved at fremme ansvarlig adfærd både på og uden for isen understøtter det Etiske Kodeks værdier som fairness, inklusion og lighed. Det handler om at sikre, at alle deltagere – uanset deres niveau eller baggrund – behandles med respekt og har mulighed for at udvikle sig under de bedst mulige forhold. Kodekset er et værktøj til at skabe et sundt skøjteliv, hvor trivsel og sportslig integritet går forud for resultater.

Etik i praksis: Hvordan Kodekset skaber en forskel

Det er essentielt, at DSU’s Etiske Kodeks ikke blot forbliver et dokument, men bliver en aktiv del af hverdagen i skøjteklubberne. Det kræver, at både løbere, trænere, forældre, officials og andre aktive aktører i sporten kontinuerligt arbejder på at fremme de gode etiske standarder. Det kan gøres gennem samtaler om etik i sport, workshops eller ved at integrere værdierne i daglige træningsøvelser og samspil.

Værdier som retfærdighed, respekt for regler og fair play skal fremmes, så alle deltagere oplever et miljø, hvor både sejr og nederlag håndteres med værdighed. Det styrker både den enkeltes trivsel og fællesskabet i sporten som helhed.

ISU’s Internationale Code of Ethics

Sammen med DSU’s Etiske Kodeks er det også vigtigt at forholde sig til International Skating Unions (ISU) nyredigerede Code of Ethics. Dette internationale kodeks sætter rammerne for adfærden på globalt plan og hjælper med at sikre, at alle involverede i skøjtesporten overholder fælles etiske standarder. Det internationale perspektiv giver yderligere støtte til at fremme ansvarlighed og god sportsånd på tværs af landegrænser.

Del de gode budskaber

For at sikre, at de etiske værdier forankres i skøjtesportens kultur, opfordrer DSU alle skøjteklubber til at tage aktiv del i udbredelsen af det Etiske Kodeks. Ved at dele budskaberne om etik, trivsel og ansvar skaber vi et sundt og inkluderende sportsmiljø, hvor både nuværende og kommende generationer af skøjteløbere kan udfolde deres potentiale i et trygt og støttende fællesskab.

Del derfor meget gerne det Etiske Kodeks med jeres medlemmer og vær med til at sikre, at skøjtesportens værdier lever i praksis.

Du finder DSU’s Etiske Kodeks her – rigtig god læselyst!