Foto: Lars Møller

Det var den 20. januar 2018, hvor vi nød en middag på et hotel i centrum af Moskva, efter Laurence Fournier Beaudry og Nikolaj Sørensen havde løbet sig til 9. pladsen ved EM i Isdans. Rundt om bordet, udover de to unge skøjteløbere, sad deres canadiske træner Marie-France Dubreil, deres personal performance coach Steffany Hanlen samt fra DSU Camilla Lyngsø og jeg selv, der igennem mange år har kendt parret og rejst med dem som deres holdleder til de store mesterskaber.

Stemningen og maden var god. Nikolaj og Laurence var blevet nr. 7 i den fri dans, men samtidig var der en underliggende stemning af mismod. Ved VM året før havde de kvalificeret Danmark til den første OL-plads i isdans nogensinde, og det stod helt klart, at de ikke ville komme med til OL i Pyeongchang. Som canadisk statsborger fik Laurence ikke lov at repræsentere Danmark, og Danmark deler ikke statsborgerskaber ud til udenlandske atleter.

 

Det kom ikke fuldstændigt bag på Camilla og jeg, da det unge par smed bomben: De ville gerne skifte repræsentation til Canada. Både Nikolaj og Laurence var rørte, nervøse og talte i munden på hinanden, da de fortalte om deres nye drømme og samtidig takkede DSU for den opbakning, vi havde givet dem i mange år. De græd, træneren – som altid er en meget fattet kvinde – græd, Steffany græd og Camilla og jeg græd. Sikkert til stor undren for de andre i restauranten!

Fra VM i Helsinki. Fra venstre mod højre: Camilla Lyngsø, Ingelise Blangsted, Mariann Vasbo, Laurence F. Beaudry og Nikolaj Sørensen.

Ville DSU release dem til Canada? Ville det canadiske forbund tage imod og støtte dem? 

Det sidste kunne vi ikke love, selvom vi nu var ret overbeviste om, at canadierne ikke ville lade sådan en chance gå fra sig. Det andet var vi slet ikke i tvivl om. Hvordan skulle DSU kunne stå i vejen for, at vores skøjteløbere kunne forfølge det højeste mål for atleter? 

Selvfølgelig ville vi ‘slippe dem’, selvom det gjorde ondt langt ind i vores hjerter.

Og nu står de der. Klar til lørdag kl. 14.30 dansk tid at gå på isen i Capital Indoor Arena i Beijing i den Olympiske by til Rhytm Dance.  Godt fire år senere efter den aften i Helsingfors. År, der ikke har været helt lette, men hvor det canadiske forbund har støttet dem hele vejen.

Det første år var de i karantæne, og måtte ikke konkurrere internationalt. Det andet år nåede de et par konkurrencer, inden Nikolaj kom til skade med sit knæ, der satte dem ud af spil i mange måneder. Så kom Corona og hele verdenen lukkede ned. Det har krævet stor dedikation, at fortsætte træningen hver dag for at nå deres mål.

 I 2019 blev de nr. 10 ved VM og i 2021 nr. 8. I denne sæson har de været flyvende med 3. pladsen ved de to ISU Grand Prix konkurrencer i hhv. Sochi og Las Vegas og nr. 2 ved de Canadiske Mesterskaber. Vigtige resultater for igen at krybe op af verdensranglisten, hvor de i dag ligger nr. 10.

Foto: Nikolaj Sørensen

Nikolaj og Laurence repræsenterer Canada og det rød/hvide flag med ahornbladet ved OL. I hjerterne er de canadiske – men også danske. Og for alle os i Danmark, der har fulgt dem længe, bliver det et stort øjeblik, når de indtager isen. Vi deler deres glæde og er stolte over, at de har været en del af dansk skøjte sport i en årrække. Og glæder os over, at flaget stadig er rødt og hvidt.

I disse dage bliver jeg tit spurgt om, hvordan vi kunne lade dem tage til Canada. Svaret er enkelt – hvordan kunne vi lade være? 

Tidsplan for Kort program lørdag

Resultater og starttider for OL i Kunstskøjteløb

Forsidefoto: Lars Møller


Af Mariann Vasbo

Foto: Lars Møller