De danske deltagere ved årets Junior VM den 2.-8. marts i Tallinn, Estland, var Maia Sørensen, som deltog i sit 2. Junior VM, samt det dansk-canadiske isdanse par, Sara Buch-Weeke og Nicolas Woodcock, der bare har dannet par godt et års tid. Og derfor var forventningerne til de to entries også vidt forskellige. Maia Sørensen har niveauet til at nå finalen, måske endda placerer sig omkring 12. pladsen, mente Eliteudvalget, mens en finaleplads for det unge isdanse par ville være en stor bedrift i sig selv.

Dame-rækken er stærk og marginalerne tæller

Det er blevet sagt af flere, at junior dame-rækken ved årets VM var et af de stærkeste, der nogensinde er set. Med 47 deltagere var rækken igen klart den med flest deltagere, og igen var niveauet steget en tak. De russiske piger, absolut mere piger end damer, var totalt dominerende med placeringerne som nr. 1, nr. 2 og nr. 4. Den verdenskendte træner Brian Orser udtaler til fs-gossips.com, at konkurrencen ved Junior VM var stærkere end ved EM, og at han tidligere så, at det var top 3-løberne, der var utroligt stærke – nu er det de 12 bedste. Russerne tog 7 ud af de 12 medaljer.


Startrækkefølgen har en betydning

Ved ISU-mesterskaber trækker løberne stadig selv startrækkefølgerne til både kort og langt program. Men her deles løberne op i to grupper: Dem, der har World Standing Points, som man opnår ved de bedste placeringer i internationale konkurrencer og dem uden. De 26 løbere ved dette JVM trak lod om de sidste opvarmningsgrupper i rækkefølge efter point. De 22 løbere uden point listes op alfabetisk efter nationer, og trækker så lod om, hvor i rækken selve lodtrækningen skal begynde.

15-årige Maia trak nr. 4 som den næstsidste, der trak lod. Altså skulle hun løbe i den allerførste gruppe, hvilket langt fra er en fordel. Lodtrækningssystemet giver publikum og dommere de bedste løbere til sidst i konkurrencen, så selvom de 22 første løbere rent faktisk er blandet fuldstændig tilfældigt, så vil det som regel give bedre karakterer at ligge midt i feltet end at ligge i starten.

Maia Sørensen. Foto: Øyvind Løvik

Godt er desværre ikke nok

I virkeligheden løb Maia faktisk et godt kort program med en rigtig smuk 3 loop med en glidende landing i god fart. Men i kombinationen, der starter med en fin 3 flip, lander hun for meget på kanten af skæret og falder, og Maia opnår på den måde kun ganske få point for den ellers så sikre kombination. En fejl, der er uvurderlig dyr i så stærk en konkurrence, og selvom Maia leverer et godt program, så slutter hun på 39. pladsen med 40,72 point, altså langt udenfor finalegruppen på de 24 bedste løbere. Og godt 4 point fra sin Personal Best.

Maia leverede en virkelig god 2 axel, men har stadig point at hente ved at hæve niveauet på nogle af sine piruetter og på trinserien. Til gengæld har hun en god springteknik, styrke og en super udstråling, der er vokset betydeligt fra sidste sæson. Men det er virkelig marginalerne, der tæller. Tidligere skulle du ’bare’ lande springene. Nu skal du lande dem upåklageligt, idet den mindste lille detalje bliver vurderet.

Hvis vi kigger på, hvad der skulle til for at nå finalen i Junior Damer de sidste tre år, så stiger niveauet støt. Det samme gør sig gældende for den samlede score for guldet.


Isdanserne Sara og Nicolas tog inspiration med hjem

Foto: Robin Ritoss

Danske Sara og canadiske Nicolas har dannet par siden marts sidste år, og træner i Canada. De opnåede allerede i efteråret minimum point kravene til deltagelse i Junior VM, og Eliteudvalget var derfor ikke i tvivl om, at det unge par allerede i år skulle drage erfaringer fra den store konkurrence.

17-årige Sara og 18-årige Nicolas tog en masse indtryk til sig og siger selv om oplevelsen: ’Vi forventede at se de bedste junior dansere, men niveauet var virkelig højere end ved almindelige internationale konkurrencer. Vi så på træning og fulgte alle grupper i både kort og langt program, og det gav os megen inspiration til vores kommende træning. Det var fedt at være en del af dette.

Vi lærte meget om konkurrenceformen, fx. lodtrækningen, atmosfæren, skøjtekulturen, at styre nerverne, og at fokus stadig skal være på skøjteløbet og abstrahere fra alt omkring os. Vi kan næsten ikke vente med at komme tilbage på isen, udnytte inspirationen og motivationen, træne og komme stærkere tilbage,’ slutter Sara og Nicolas.

I den rytmiske dans var der lidt udfordringer for Sara i de svære, omvendte twizzels, mens parret havde et superfint straight-line lift på level 4. Det gav isdanserne en score på 39,59 point, hvilket var en ny personale best, og en 28. plads. Men med kun de 20 bedst placerede videre til finalen, var det endestationen fra Sara og Nicolas i år.

 

 

Af Ingelise Blangsted og Mariann Vasbo